6 טיפים להתנהלות כלכלית נכונה בשעת המשבר
לא ברור כיצד ומתי משבר הקורונה ייגמר, אבל מעבר לחששות הבריאותיים, החששות הכלכליים לא פחות חמורים. אספנו עבורכם את הטיפים להתנהלות כלכלית נכונה ומונעת – לגזור וליישם עד שנעבור גם את זה

מעבר לחששות הבריאותיים, נגיף הקורונה מביא עימו גם חששות כלכליים – של משקי הבית, המשק כולו והכלכלה העולמית. העובדה שאנחנו עדיין בעיצומו של המשבר ולא יודעים להעריך את סופו מקשה מאוד לנבא מה יהיה ואי הוודאות הוא יחסית גדול. חלקנו כבר בחל"ת, חלקנו עובדים מהבית, חלקנו עצמאים שמנסים לשרוד ובסופו של דבר עבור כמעט כולם ההכנסות מוטלות בספק. מכיוון שאנחנו לא יודעים איך להתנהל ומה יהיה, כלל האצבע הוא להדק חגורות ולחסוך.
אמנם משבר כמו הקורונה הוא בלתי צפוי, אך בתקופות משבר יש מספר צעדים שניתן לעשות לפחות כדי לצמצם למינימום את הנזקים:
1. לצמצם הוצאות שוטפות
הבידוד בבית יכול בהחלט לסייע מהותית לצמצום ההוצאות כשלא יוצאים מהבית. סגירת מסעדות, בתי קפה, קניונים ובתי קולנוע מצמצמת את מספר המקומות המועדים לבזבוז וגם החשק לבזבז ירד. זאת אומרת שהמומנטום לצמצום הוצאות כבר כאן, רק צריך להיות מודעים. כל הוצאה יש לבחון כרגע ולדחות כל הוצאה שאין בה צורך.
2. לקנות אוכל בלי להגזים
הדרך הטובה ביותר למנוע קניות מיותרות היא באמצעות יצרת תפריט. אפשר לנצל את זה לזמן לימוד עם הילדים – הקניית כישורי חיים. בונים תפריט שבועי ולפיו בונים את רשימת הקניות. לא לקנות מוצרים שלא צריך, לחפש תחליפי מותגים, לא לקנות בכמויות ולאגור – הסופרמרקטים נשארים פתוחים וחבל לזרוק מצרכים לפח.

3. לא הזמן להוצאות גדולות
חוסר הוודאות הכלכלי צריך להכניס אותנו למוד של צמצום וזה תקף לא פחות גם בהוצאות הגדולות – זה לא הזמן לקנות דירה, לשפץ את הבית או לקנות ספה חדשה לסלון. חשוב לצמצם למינימום כל מחויבות אפשרית ובוודאי כאלה שאינן הכרחיות.
4. לבדוק חבילות תשלום, תשלומים קבועים
מומלץ לעבור על כל ההוצאות הקטנות שאף פעם אין לנו זמן לעבור עליהן ועכשיו יש לנו כמעט את כל הזמן שבעולם. זמן לבטל כרטיסי אשראי מיותרים שמשלמים עליהם דמי חבר או עמלות ולבדוק את חבילות הסלולר, הטלוויזיה, האינטרנט – להתקשר למרכזי השירות ולנסות להיטיב את החבילות שאתם מנויים עליהן
5. פתרונות יצירתיים לחסכון בתקופה הזו
השוק כבר מבין את הפגיעה ההיקפית שגורם הבידוד ולא מעט גופים מציעים הטבות, הנחות והקלות. הדברים כל הזמן משתנים וחשוב להיות עם היד על הדופק ולהתעדכן.
מה כדאי לדעת?
תשלומי משכנתא:
חלק מהבנקים למשכנתאות מציעים דחייה במשכנתא בהתאם לקריטריונים מסוימים. למרות ההקלה המידית שהצעה זו מציעה חשוב לבדוק את התנאים ולבדוק אם ההטבה אכן מיטיבה אתכם.
דמי אבטלה:
ביטוח לאומי עדכן את רשימות הזכאים לדמי אבטלה והורחבה הזכות גם לעצמאים שעומדים בקריטריונים מסוימים וליוצאים לחופשה ללא תשלום – מומלץ להתעדכן באתר הביטוח הלאומי. אם מצאתם את עצמכם יוצאים לחל"ת של מינימום 30 ימים החל ממרץ, זה הזמן להתעדכן בזכויות המגיעות לכם.
תשלומים לרשויות המקומיות:
חלק מהרשויות המקומיות כבר הודיעו על ביטול תשלומי הארנונה לעסקים קטנים ובינוניים, חלק על דחיית תשלומי ארנונה. שר הכלכלה הודיע שנבחנת האפשרות לביטול תשלומי ארנונה לעסקים שנאלצו לסגור את עסקיהם בשל הקורונה (למשל עסקים בתוך קניונים, או גני ילדים). חלק מעיריות פורסות את התשלומים, מפחיתות תשלומי קנסות, מאפשרות הקלות מקומיות וכדומה. כדאי לפנות לעירייה או להתעדכן באתר העיריה לגבי הטבות נוספות, אם יש.
תשלומים למוסדות:
צריך להתעדכן כל הזמן ולפנות למוסדות השונים. במקרים מסוימים עשויה להינתן דחיה בתשלומים, למשל תשלומי המע"מ של מרץ נדחו בעשרה ימים. במקרים מסוימים נדחים תשלומי ביטוח הבריאות.
תהליכי עיקול והוצאה לפועל: משרד העבודה והרווחה הנחה להקפיא פעולות האכיפה, לדחות טיפולים בעיקולים קיימים ולנקוט במדיניות של אי הטלת עיקולים חדשים וככל שיימשך המשבר ייתכנו עוד הקלות.
חוגים לילדים:
חלק מהחברות המפעילות חוגי אחה"צ וצהרונים הקפיאו כבר את התשלומים ללא בקשה של ההורים. אם לא קבלתם הודעה על כך, מומלץ להתקשר לחברה המפעילה את החוגים והצהרונים של הילדים ולבקש הקפאה.
ביטוח רכב:
ניתן לבדוק עם חברת הביטוח אם ניתן לצמצם את הפוליסה במידה ויש שינויים מהותיים בהרגלי הנסיעה שלכם, ייתכן שניתן למצוא סעיפים שיכולים להוזיל את העלות.