להתכונן לפסח בימי קורונה
פסח מביא עוד קושיה שאף אחד לא שר עליה – הקושיה הכלכלית. החופשה ארוכה יחסית וההוצאות כבדות ובכל זאת ניתן לעבור אותו בשלום ויש לנו את שלושת השלבים הפשוטים שיסייעו לכם לעשות את זה

פסח הוא התחדשות, אביב, ניקיון, משפחה ופריחה, אבל הוא גם הוצאה כלכלית כבדה והשנה עוד יותר עם כל הגזרות שמביאה אתה הקורונה, הבידוד וההשבתה החלקית של המשק. גם בלי שיפוץ או חופשה, שכנראה יתבטלו השנה, רק הקניות ההכרחיות, ההישארות בבית והחופש הארוך של הילדים, הם מתכון מצוין להוצאות גבוהות מהממוצע שלא תמיד תואמות את המצב הכלכלי, בעיקר בתקופות של חוסר וודאות במשק.
איך מצליחים לתכנן נכון את הפסח כדי לעבור אותו בחיוך ובלי להיכנס למינוס? בעזרת יישום השלבים הבאים:
שלב 1: תכנון תקציב פסח
עקרונית אם בניתם תקציב משפחתי לשנה הנוכחית, תקציב פסח נלקח בחשבון בהתבסס על ההוצאות של השנה הקודמת. בכל מקרה מומלץ להבין את המצב העדכני, כולל מצב חשבון הבנק בתוספת הערכה של הכנסות והוצאות עתידיות כדי להבין מה התקציב שעומד לרשותכם בחג.
שלב 2: תיעדוף הוצאות והגבלת סכומים
התקופה הקרובה היא לא תקופה טובה להוצאות ולכן כל מה שלא צריך, פשוט לא קונים. את ההוצאות הקיימות יש לבחון, לערוך סדר עדיפויות ברור ולצמצם למינימום את ההוצאות. לשם כך פותחים גיליון נתונים ומתחילים להזין סעיפי הוצאות. כדי להעריך עלות של כל סעיף הוצאות יש לערוך סקר שוק מקדמי ולקבוע גובה מקסימלי לכל הוצאה.
המשפחה צועדת על קיבתה – קניות מזון לפסח
סעיף המזון הוא אחת ההוצאות הגדולות בפסח, אם כי השנה עם ההגבלות על ההתכנסות יש להניח שהוא ירד משמעותית. הכנת תפריט תסייע למיקוד קניות האוכל. בנוסף, מומלץ לערוך סקר שוק ולא להתפתות לכל "מבצע". לפעמים עדיף לפזר את הקנייה לכמה שבועות בכמה רשתות שיווק בהתאם למבצעים. בכל מקרה, חשוב להגיע לקניות עם רשימה מסודרת לפי תקציב מסודר ולא להתנהל בספונטניות. בהתאם להנחיות עדיף לקנות ברשת ובכלל לא לצאת מהבית.

מה נשתנה הפסח הזה? הקורונה
החשש המוצדק מנגיף הקורונה והניסיון לצמצם הידבקות הופך את הפסח הזה לביתי במיוחד. ביטול טיסות, אזהרות המסע של משרד הבריאות, הבידוד בחזרה לארץ וכמובן סכנת ההידבקות, הורידו את הטיסות מהפרק בפסח הקרוב. האיסור על התקהלות הוריד את כל האטרקציות, המוזיאונים, הקניונים, בתי הקולנוע, המסעדות ואת כל אפשרויות הבילוי עד לשינוי הנהלים. אז מה בכל זאת? נשארים בבית ועורכים לו"ז פעילות מסודר לילדים עם פעילויות. הצטיידו במשחקים, סרטים, ספרים וחומרי יצירה, תנו לילדים משימות ואחריות בתוך הבית ונסו להפיק את המירב מהזמן המשותף. זו גם הזדמנות להגדיל את האחריות שלהם למטלות הבית בהתאם לגיל כמובן וללמד מעט על ניהול פיננסי ודמי כיס. אם יש לכם חצר פרטית, מרפסת גדולה או חדר מספיק גדול אפשר לעשות קמפינג ביתי בהתאם למזג האוויר.

אופנה? הסטייל החדש הוא שימוש חוזר
זה אמנם כיף ללבוש בגדים חדשים בחג גם אם נשארים בבית, אבל גם בעולם האופנה הבינו ששווה למחזר. פסח הוא הזדמנות מצוינת לרענן את הלוק דווקא עם בגדים מהארון ואפשר לנצל את הזמן הרב בבית לסדר בארון – למסור את מה שכבר לא בשימוש ולגלות מחדש פריטים ישנים ששכחתם מקיומם.
מתנות קטנות
באופן מפתיע ועם קצת יצירתיות ניתן לצמצם את ההוצאה הזו ודי בקלות. הסעיף הזה יצטמצם בפסח הזה כי אירוח ירד מהפרק. שווה אולי להשקיע בהזמנת משחק משפחתי כמתנה לכולם בפסח, כך גם העלות נמוכה וגם הרווחנו את אפשרות לפעילות שתעביר את הזמן יחד בכיף.
שלב 3: בקרת הוצאות
עכשיו חלק ההוצאות בגיליון הנתונים מלא ויש צורך להבין מה הפער בין התקציב לסכום הנדרש. אם הפער גדול יש לנסות לבחון את צמצום ההוצאות אפילו יותר. מומלץ לבחון שימוש גם בתלושי החג לצורך מימון חלק מההוצאות ולא לשמור אותם לפינוק עתידי. כדי לעמוד ביעדי תקציב פסח למשפחה מומלץ לרשום את כל ההוצאות שהיו לנו בפועל. זה אולי מוריד מהכיף, אבל אחת הבעיות בחופשה זה תחושת הפזרנות שלא פעם גורמת לנו להוציא יותר ממה שהתכוונו.